Genezen volgens de natuur

Dit placebo-effect geldt, zoals reeds gezegd, niet enkel voor psychosomatische ziektes. Ook lichamelijke ziekten kunnen beïnvloed worden door geestelijke of subjectieve factoren (denk bvb. aan angst of depressies die lichamelijke gevolgen kunnen veroorzaken). Bovendien kunnen ze – ook als ze geen lichamelijk effect hebben – het gevoel van ziek zijn en de mate waarin pijn wordt ervaren, beïnvloeden. Dit alles kan de indruk geven dat men aan de beterhand is.
 
Homeopathische geneesheren laten maar al te graag hun patiënten geloven dat hun geneeskunde natuurlijk is, gezonder dan de “klassieke geneeskunde”. Dit “genezen volgens de natuur” spreekt sommige mensen aan. Vandaag de dag is dit zelfs een modeverschijnsel, een soort hype om “natuurlijk” te leven.

Het succes van de homeopathie hangt sterk samen met het geloof erin: iemand die écht gelooft in alternatieve geneeskunde zal liever zijn oordeel over de resultaten van de behandeling wijzigen, dan dat hij z’n “geloof” in de alternatieve geneeskunde moet opgeven. Zeker als die alternatieve therapie veel tijd en geld gekost heeft, want niemand geeft graag toe dat z’n investering nutteloos geweest is. Verder is er ook nog de menselijke eigenschap dat als iemand zich inzet voor ons, we ons verplicht voelen om die persoon een plezier te doen, of om ons toegeeflijker op te stellen. Niemand zegt graag aan de arts dat zijn behandeling totaal nutteloos was, zeker niet als – zoals vaak bij de homeopathie – die dokter veel tijd voor u uitgetrokken heeft om die behandeling op te stellen.

Samengevat kunnen we stellen dat, ook al bevat het geneesmiddel geen enkele werkzame stof, de behandeling via psychische factoren (het gevoel van) de ziekte kan beïnvloeden.

[Lees verder...]